Моят извод е, че РС Македония няма близка европейска перспектива. И

...
Моят извод е, че РС Македония няма близка европейска перспектива. И
Коментари Харесай

Доц. Ташев, БАН: Голяма изненада ще е разместване на гласовете на II тур на президентските избори в РСМ

Моят извод е, че районен съд Македония няма близка европейска вероятност. И двамата претенденти за президент имат антиевропейска реторика, само че Гордана Силяновска е по-агресивната, до момента в който Стево Пендаровски е по-умерен. За мен е изцяло допустимо да има поврат и да завоюва сегашният президент. Това ще стане ясно напълно скоро.

Това сподели доцент Спас Ташев от Институт за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките.

В предаването " 12+3 " той разяснява утрешния балотаж за президент на Република С Македония и парламентарните избори.

" С по-голяма политическо значение са парламентарните избори, тъй като Северна Македония е парламентарна страна, президентската институция има представителни функционалности. Лично моето очакване е, че парламентарните избори ще потвърдят преразпределението на политическите сили, което беше на първия тур от президентските. Изборната победа на опозиционната до този миг партия на ВМРО-ДПМН няма да бъде изненада. По-скоро огромна изненада ще бъде вероятно разбъркване на гласовете при втория тур на президентските избори ", разяснява доцент Ташев.

И изясни, че това е реалистично, " защото ще повлияят гласовете на албанските партии, а те обявиха, че няма да поддържат президент, който има антиевропейска реторика ".

Доц. Ташев предвижда, че в близка вероятност не се обрисува опция да стартират договаряния за Европейски Съюз, " защото партията, която се чака да победи е с ясно изразена позиция срещу вписването на българския народ в Конституцията на Северна Македония, а има заложена европейска рамка ".

" И без смяна на Конституцията и вписването на българския народ няма по какъв начин Северна Македония да стартира договаряния. От страна и на двамата претенденти за президент няма поръчка за промяна на Конституцията. Реално видяно Северна Македония,  макар че е изправена пред парламентарни избори, тя няма действителни избори, тъй като всички претенденти приказват едно и също. За мен този политически модел копира политическия модел на Русия и Беларус ", коментира доцент Ташев.

Според него в изборите роля ще изиграе и третият значим фактор - негласуващите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР